Τι θα διαβάσουμε τους επόμενους μήνες; Πάντα πριν μπει η νέα σεζόν απολαμβάνω όσο τίποτα να ψάχνω τα δελτία τύπου των εκδοτικών οίκων με τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς. Καταγράφω στο σημειωματάριο του iphone τη Wish List με τα μυθιστορήματα που θέλω να αγοράσω όταν έρθει η ώρα. Φέτος που υπάρχει το blog λέω να μοιραστώ μαζί σας τη λίστα. Αυτές είναι λοιπόν οι νέες εκδόσεις του πρώτου εξαμήνου: Ό,τι πρέπει δηλαδή για τα σαββατιάτικα πρωινά της άνοιξης, τα οποία γουστάρω τρελά να περνάω ξαπλωμένος στον καναπέ της (κατα)πράσινης ταράτσας μου. Απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του ήλιου και τις μυρωδιές των λουλουδιών. Πίνοντας γαλλικό καφέ, διαβάζοντας και γυρίζοντας σελίδα σε όσα μου χαλάνε το κέφι...

Πίνακας του Charles Belle (www.charlesbelle.com).
1. «2666» - Roberto Bolano (εκδ. Άγρα)
Το κύκνειο άσμα του μεγάλου Χιλιανού συγγραφέα που έφυγε το 2003 πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών, επιτέλους μεταφράζεται στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα ογκώδες μυθιστόρημα 1150 σελίδων το οποίο έμεινε ημιτελές, αλλά παρόλα αυτά είναι -σύμφωνα με κριτικές στον ξένο τύπο- ένα αληθινό αριστούργημα! Βασικός άξονας αυτού βιβλίου, γύρω από τον οποίο όλα περιστρέφονται, είναι μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες γυναικών. Όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2008, θεωρήθηκε (δικαίως) το βιβλίο της χρονιάς. Στην Έλλάδα έχουν μεταφραστεί και τα εξής δικά του έργα: «Πουτάνες φόνισσες» και «Τηλεφωνήματα» (εκδ. Άγρα), «Τελευταία νύχτα στη Χιλή» (εκδ. Μεταίχμιο), «Μακρινό αστέρι» και «Άγριοι ντετέκτιβ» (εκδ. Καστανιώτη).

2. «Το καλοκαίρι του έρωτα» - Martin Amis (εκδ. Μεταίχμιο)
Ο Μάρτιν Έιμις είναι από τους αγαπημένους μου (μοντέρνους) συγγραφείς. Τον γνώρισα διαβάζοντας το «Χρήμα» (εκδ. Πατάκη) -ένα απολαυστικό χρονικό της δεκαετίας του '80- και τον ξεχώρισα κυρίως για τη γραφή του: Ένα κράμα γεμάτο αντιθέσεις, όπου η ποιητικότητα και η ευαισθησία συνυπήρχαν με τον απόλυτο κυνισμό και το μαύρο χιούμορ. Ακολούθησαν οι μη αναμενόμενες «Ιδιωτικές συναντήσεις» (εκδ. Μεταίχμιο) όπου κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Φέτος τον Απρίλιο θα τον απολαύσουμε ξανά στα ελληνικά με ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει πίσω στα '70s, στα χρόνια της σεξουαλικής επανάστασης. Εκεί θα συναντήσουμε τον εικοσάχρονο Κιθ, ο οποίος περνάει τις διακοπές του σε ένα κάστρο της Νότιας Ιταλίας, συντροφιά με τρεις γυναίκες: «την πανέμορφη Σεχραζάντ την οποία έχει ερωτευθεί, την Λίλι που τον αγαπά και την έκφυλη Γκλόρια». Μαζί τους κι ένας κοντοπίθαρος ζάμπλουτος έτοιμος για όλα. Μια χιουμοριστική ακτινογραφία της γενιάς του ελεύθερου έρωτα.

3. «Μαύρος Ουρανός, Μαύρη Θάλασσα» - Izzet Celasin (εκδ. Πόλις)
Κάτι μου λέει πως αυτό το αστυνομικό, πολιτικό μυθιστόρημα του Τούρκου Ιζζέτ Τζελάσιν θα προκαλέσει αίσθηση. Λέτε να είναι το «Μαύρο Αλγέρι» ή «Κόκκινη Μασσαλία» (Μωρίς Αττιά) αυτής της χρονιάς; Ο συγγραφέας του, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1958 (53 ετών), αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να ζήσει σαν πολιτικός πρόσφυγας στη Νορβηγία, αφού στη χώρα του φυλακίστηκε για τις ιδέες του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Το μυθιστόρημά του πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού ακτιβιστή, ο οποίος μαζί με εκατοντάδες ομοϊδεάτες του ξεχύνεται στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να γιορτάσει την πρωτομαγιά και να αντιδράσει στο φασισμό που τρώει την πόλη σαν ένα τέρας το οποίο ανασύρθηκε από τον Βόσπορο και διαβρώνει τις γειτονιές τη μια μετά την άλλη. Ο Δρυς, όπως ονομάζεται ο ήρωας, δεν γνωρίζει ότι «αυτή η ιστορική πορεία θ' αποτελέσει την αφετηρία μιας επανάστασης και μιας αντεπανάστασης που θα σημαδέψουν την πόλη και τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες». Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Τζελάσιν, ενώ το δεύτερο -με τίτλο «Νεκρή Ζώνη»- το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στη Νορβηγία, περιγράφει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μέσα από τα μάτια ενός απλού Τούρκου στρατιώτη.

4. «Imperial Bedrooms» - Bret Easton Ellis (εκδ. Κέδρος)
Μετά το τελευταίο απολαυστικό μυθιστόρημά του, το θρίλερ «Σεληνιακό Τοπίο» (εκδ. Μέδουσα-Σέλας), ο σταρ της αμερικανικής λογοτεχνίας επιστρέφει εκεί απ' όπου ξεκίνησε: στο μηδέν. Το νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το Μάιο στα ελληνικά, είναι η συνέχεια του «Less than Zero» (Λιγότερο από το μηδέν, εκδ. Σέλας). Ήρωας και εδώ φυσικά είναι ο Κλέι, μόνο που τώρα δεν είναι ένας χαμένος, απαθής teenager ο οποίος προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος στα ναρκωτικά, τα πάρτι και τα σεξουαλικά όργια. Είναι ένας επιτυχημένος σεναριογράφος χολιγουντιανών blockbusters. Επιστρέφοντας στο Λος Άντζελες, από τη Νέα Υόρκη, ο Κλέι βρίσκεται ξανά με τους φίλους του. Όμως τίποτα πια δεν είναι ίδιο... Ούτε καν η γραφή του Έλις, η οποία σύμφωνα με τους κριτικούς έχει αποκτήσει βάθος και αποπνέει συναίσθημα. Καμία σχέση δηλαδή με το ύφος της «Αμερικανικής Ψύχωσης» ή του «Glamorama».

5. «Ο κάμπος στις φλόγες» - Juan Rulfo (εκδ. Πατάκη)
Το «Πέδρο Πάραμο» είναι τόσο συγκλονιστικό βιβλίο που ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε παρομοιάσει τη δύναμή του με έργο του Σοφοκλή. Το διάβασα, όπως και πολλά άλλα («Ο Άρχοντας των Μυγών», «Η εφεύρεση του Μορέλ», «Το στρίψιμο της Βίδας») ψάχνοντας απαντήσεις για το Lost. Σε πολλά επεισόδια τα βιβλία αυτά «εμφανίζονταν», είτε τα διάβαζαν οι ήρωες είτε φαίνονταν έντονα σε κάποιο πλάνο. Έτσι οι fan της σειράς οργίαζαν στο διαδίκτυο, φτιάχνοντας σενάρια βασισμένα στα βιβλία. Και επειδή, εγώ δεν μπορώ ν αντισταθώ σε τέτοια πράγματα, σε μια εβδομάδα τα είχα ξεκοκαλίσει όλα. Απαντήσεις για το Lost φυσικά δεν πήρα, είχα την τύχη να απολαύσω όμως μερικά από τα πιο απολαυστικά διαμάντια της λογοτεχνίας. Φέτος, την άνοιξη, θα κυκλοφορήσουν στα ελληνικά τα διηγήματα του Χουάν Ρούλφο: δεκαεπτά ιστορίες που θα μας ταξιδέψουν στο σύμπαν που δημιούργησε μια αληθινή ιδιοφυΐα. Δεν τα χάνω με τίποτα!

6. «Ο χάρτης και η επικράτεια» - Michel Houellebecq (εκδ. Εστία)
Το βιβλίο αυτό χάρισε στον Ουελμπέκ το Γκονκούρ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία. Μετά τα δυνατά «Στοιχειώδη Σωματίδια», την «Πλατφόρμα», την «Επέκταση του πεδίου πάλης», αλλά και το λιγότερο καλό (κατά τη γνώμη μου) μυθιστόρημα «Η δυνατότητα ενός νησιού» (όλα εκδ. Εστία), ο Γάλλος βασιλιάς του απόλυτου κυνισμού επιστρέφει αυτή τη φορά χτίζοντας μια ιστορία με αστυνομική πλοκή. Με γλώσσα-μαχαίρι, κοφτή και κοφτερή όπως πάντα, τεμαχίζει τη φτήνια και τον σεξισμό του υπερκαταναλωτικού δυτικού πολιτισμού και φανερώνει τη γύμνια των σημερινών ανθρώπινων σχέσεων. Ένα από τα πρόσωπα του βιβλίου είναι ο ίδιος ο Ουελμπέκ, πρόσωπο όμως που δολοφονείται σαδιστικά. Ο συγγραφέας σύμφωνα με δηλώσεις του απόλαυσε όσο τίποτα το να σκοτώνει τον εαυτό του στο χαρτί.

7. «Κορσακόφ» - Eric Fottorino (εκδ. Πόλις)
Η αλήθεια είναι πως δεν διάβασα ποτέ τα περσινά «Κινηματογραφικά φιλιά» του. Όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί χάρισα το βιβλίο σε μία φίλη που το ήθελε πολύ και μετά ξεχάστηκα. Είχε πάρει το μάτι μου καταπληκτικές κριτικές για το βιβλίο, τόσο στα blogs, στις εφημερίδες αλλά και στις ψηφιακές εκδόσεις του ξένου τύπου. Στην αρχή πίστευα ότι όλα είναι θέμα καλών δημοσίων σχέσεων, αφού ο συγγραφέας του είναι διευθυντής της εφημερίδας Le Monde. Όμως όσοι φίλοι μου το διάβασαν γοητεύτηκαν. Φέτος που βγαίνει το νέο του μυθιστόρημα (αυτή τη φορά με αστυνομική πλοκή), θα το διαβάσω σίγουρα και αν περάσω καλά μαζί του υπόσχομαι θα επιστρέψω πίσω για ένα ...French kiss.
Ο νέος ήρωας του Φοτορινό είναι ένας διακεκριμένος νευρολόγος που πάσχει από το σύνδρομο Κορσακόφ, μια διαταραχή της μνήμης. Σύμπτωμα της πάθησης είναι η μυθοπλασία: Έτσι ο ήρωας, ο οποίος «μπορεί να είναι τα πάντα ...αλλά όχι ο εαυτός του», καταφεύγει σε μια επινοημένη αλήθεια προκειμένου να καλύψει τα κενά μνήμης του...

8. «Ο ένοικος» - Javier Cercas (εκδ. Πατάκη)
Ένας καθηγητής φωνολογίας σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο, ο Μάριο Ρότα, γνωρίζει το νέο του γείτονα και συνάδελφο Ντάνιελ Μπέρκοβιτς και έκτοτε όλα του πηγαίνουν στραβά. Τυχαίο; Η κακοτυχία τον κατατρέχει και τον οδηγεί σε έναν ανατριχιαστικό εφιάλτη... Το βιβλίο αυτό από τον συγγραφέα του best seller «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» αν και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό πριν την «Ταχύτητα του φωτός» (εκδ. Πατάκη) θα εκδοθεί φέτος στην Ελλάδα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μπολάνιο, για ένα «καταπληκτικό βιβλίο από έναν δημιουργό με ασυνήθιστο ταλέντο».

9. «Ο αόρατος άνθρωπος» - Ralph Ellison (εκδ. Κέδρος)
Ένα από τα 100 μεγαλύτερα μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας σύμφωνα με το περιοδικό Time, επιτέλους θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το βιβλίο, το οποίο βραβεύτηκε το 1953 με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που είναι αόρατος, επειδή οι άλλοι αρνούνται να τον δουν. Μια μεταφορά που χτυπά το πρόβλημα του ρατσισμού στην καρδιά του, από έναν αφροαμερικανό που τόλμησε να σπάσει τα ταμπού της εποχής του και να θέσει ανοιχτά την ερώτηση: Πότε, επιτέλους, ο μαύρος άνθρωπος θα είναι απλώς ένας άνθρωπος;».

10. «Freedom» - Jonathan Franzen (εκδ. Ωκεανίδα)
Μεγάλο debate έχει ξεσπάσει από πέρυσι τον Αύγουστο με αφορμή την επιστροφή του Τζόναθαν Φράνζεν. Ο συγγραφέας των «Διορθώσεων» (εκδ. Ωκεανίδα) έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time και λανσαρίστηκε για μία ακόμη φορά ως ο μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας. Το νέο του βιβλίο, όπως και το προηγούμενο θεωρούνται ήδη κλασικά αριστουργήματα. Άλλοι τον διαβάζουν και γράφουν ότι κόβουν φλέβα. Άλλοι στρέφουν το κοπίδι εναντίον του από τη ζήλια (χωρίς να έχουν ρίξει ούτε μια ματιά στα μυθιστορήματά του). Ορισμένοι βαρέθηκαν και τον παράτησαν στη μέση. Και κάποιοι άλλοι σαν εμένα στεκόμαστε κάπου ανάμεσα και αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει να υποκύψουμε και να διαβάσουμε πρώτα τις «Διορθώσεις» και μετά, την άνοιξη που θα βγει το επόμενο, και την «Ελευθερία». Η αλήθεια είναι πως εγώ τις «Διορθώσεις» τις έχω αγοράσει από το 2003 αλλά δεν αξιώθηκα ποτέ να τις τιμήσω. Παρόλα αυτά περιμένω (!) το νέο του βιβλίο με (;) χαρά. Είμαι στ' αλήθεια αδιόρθωτος, το ξέρω...

11. «Μονόπρακτα» - Tennessee Williams (εκδ. Πατάκη)
Πολλά χρόνια τώρα τα διαβάζω ξανά και ξανά, από εκείνη την παλιά έκδοση του Γκοβόστη, σε μετάφραση Κωστούλας Μητροπούλου. Με κομμένη την ανάσα. Για την ποίηση, το μαγικό ρεαλισμό τους, για τη στιγμή της κατάρρευσης... Τα μονόπρακτα του Τενεσί Ουίλιαμς μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Φωτίζουν για λίγο, μόνο για όσο κρατάει η φλόγα του σπίρτου μέχρι ν΄ ανάψει το τσιγάρο, τα πιο απύθμενα βάθη της ανθρώπινης φύσης. Οι ήρωές του, πάντα τόσο αδύναμοι, εύθραυστοι σαν τα φτερά μιας πεταλούδας, απεγνωσμένοι, παραπαίουν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Και γι αυτό δεν μπορείς παρά να τους νιώσεις. Βαθιά. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να τους σώσει.
Αυτή η νέα αναθεωρημένη έκδοση από τον Πατάκη θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου. Θα είναι με δυο λέξεις: δυνατή εμπειρία. Κι ίσως να νιώσω πως τα διαβάζω ξανά για πρώτη φορά.

ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: 5 ακόμη ιδέες για διάβασμα...
  • Μετά το μυθιστόρημα «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου (εκδ. Καστανιώτη) το οποίο δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου, περιμένω με πολύ ενδιαφέρον το νέο της βιβλίο «Στο βουνό των Κατόπτρων».
  • Ένα ανθολόγιο από τον «Μέγα Ανατολικό» του Ανδρέα Εμπειρίκου θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις Άγρα.
  • Η Μαρλένα Πολιτοπούλου μετά το γρήγορο αστυνομικό «Μνήμη Πολαρόιντ» ταξιδεύει από το Βόλο στην Άνδρο με την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά» που είχε κυκλοφορήσει το 1999 (εκδ. Μεταίχμιο).
  • Ο Αλέξης Σταμάτης επιστρέφει πολύ σύντομα με την «Κυριακή» (εκδ. Καστανιώτη).
  • Το «Μαύρες οχιές μας ζώσανε» του Γιώργου Δενδρινού (εκδ. Μεταίχμιο), που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο, φαίνεται να είναι ένα εντελώς σουρεαλιστικό χιουμοριστικό μυθιστόρημα. Ένας ταξίαρχος του πεζικού μένει έγκυος, μια τραβεστί κατακρεουργείται σε ένα υπόγειο στην Κυψέλη κι ένα πτώμα κάνει φτερά από μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας... Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Ο αστυνόμος Κωσταβάρας αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο...

ΣΑΣΠΕΝΣ: 5 νέα αστυνομικά & ψυχολογικά θρίλερ που ανεβάζουν ταχύτητα...
  • «Κοιμήσου μαζί μου» της Joanna Briscoe (εκδ. Μεταίχμιο): Μία μυστηριώδης γυναίκα εισβάλει στη ζωή ενός ευτυχισμένου ζευγαριού, τους παρακολουθεί στενά και φέρνει τα πάνω κάτω.
  • «Παγωμένη Πριγκίπισσα» της Camilla Lackberg (εκδ. Μεταίχμιο): Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ από μία συγγραφέα που θεωρείται η νέα σουηδέζα Αγκάθα Κρίστι. Όταν η παιδική της φίλη βρίσκεται δολοφονημένη, η Έρικα Φλανκ μπλέκεται σε έναν ιστό φτιαγμένο από ψέματα και κρυμμένα μυστικά.
  • «Η βιβλιοθήκη των νεκρών» του Glenn Cooper (εκδ. Πατάκη): Από τη μια ένας δολοφόνος κατά συρροή σπέρνει τον τρόμο στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας βίαια εννέα ανθρώπους. Το μοναδικό κοινό είναι οι εννέα καρτ ποστάλ από το Λας Βέγκας που ανακοινώνουν την ημέρα θανάτου τους. Από την άλλη ένας εγκαταλελειμμένος σε ένα μοναστήρι ανεπιθύμητος γιος που γεννήθηκε την καταραμένη έβδομη μέρα του έβδομου μήνα του έτους 777... Και στη μέση ένας πράκτορας του FBI που ανακαλύπτει μια τρομακτικά αλήθεια που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί ποτέ.
  • «Φόνος στο κιμπούτς» της Batya Gur (εκδ. Πόλις): Η δηλητηρίαση μιας όμορφης και δυναμικής γραμματέως σε ένα κιμπούτς φέρνει τον ισραηλινό επιθεωρητή Μιχαέλ Οχαγιόν αντιμέτωπο με μια κλειστή περίπλοκη κοινότητα.
  • «Νέμεσις» του Jo Nesbo (εκδ. Μεταίχμιο): Το βιβλίο ανήκει σε μία σειρά 8 αυτόνομων μυθιστορημάτων με ήρωα τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Τα βιβλία του Νορβηγού Νέσμπο έχουν ξεπεράσει τα 6.000.000 αντίτυπα σε πωλήσεις. Λέτε να βρούμε στο πρόσωπο του Χόλε τον νέο επιθεωρητή Ρέμπους που αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία του Ίαν Ράνκιν;