Έχουν περάσει ακριβώς δύο μήνες από την ημέρα που παρέλαβα το πρώτο μου eReader. Στην αρχή οι απογοητεύσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Τα ελληνικά ebooks που ήθελα να αγοράσω και να κατεβάσω στο Kindle ήταν όλα κλειδωμένα εκτός από εκείνα των εκδόσεων Καστανιώτη και Ίκαρος. Όπως έχω ξαναγράψει εδώ, ο χρήστης, ο οποίος έχει πληρώσει τo ebook, είναι υποχρεωμένος να ξεκλειδώσει παράνομα το DRM (με το οποίο οι εκδότες νομίζουν ότι προστατεύουν το βιβλίο τους), να μετατρέψει το αρχείο από ePub (η μορφή την οποία υποστηρίζουν οι περισσότεροι eReaders) σε Mobi (η μορφή που υποστηρίζει το Kindle) για να το διαβάσει στη συσκευή του.

Κι αυτό με ρίσκο:
Α. Γιατί είναι παράνομο. Μάλιστα, παράνομο, κι ας έχεις πληρώσει το ebook σχεδόν όσο ένα έντυπο βιβλίο (στους περισσότερους εκδοτικούς οίκους η διαφορά στις τιμές μεταξύ ηλεκτρονικού και έντυπου βιβλίου είναι πολύ μικρή).
Β. Γιατί κάποιες φορές η γραμματοσειρά χτυπάει και το Kindle διαβάζει ...κινέζικα. 

Παρόλες τις δυσκολίες, ακόμα και τώρα που γνωρίζω όλα τα προβλήματα στην πράξη, θα αγόραζα ξανά το Kindle. Είδα τα eReaders άλλων φίλων μου, και όλοι μαζί συμφωνήσαμε πως πραγματικά η συσκευή της Amazon είναι η καλύτερη. Είναι πολύ ελαφριά και η οθόνη της, η οποία είναι ματ, σαν χάρτινη, δεν σου δημιουργεί το συναίσθημα ότι έχεις μπροστά σου μια ψυχρή συσκευή.

Μέχρι ώρας έχω διαβάσει τέσσερα βιβλία στο Kindle (δύο ελληνικά και δύο ξενόγλωσσα που κατέβασα από το Amazon). To download από το Amazon είναι πανεύκολο. Βρίσκεις το βιβλίο, το αγοράζεις και σε λιγότερο από ένα λεπτό το έχεις στην οθόνη σου. Χωρίς μετατροπές και άλλες βαρετές διαδικασίες (όπως θα έπρεπε δηλαδή να συμβαίνει και με τα ελληνικά βιβλία). Η εμπειρία ανάγνωσης δεν περίμενα να είναι τόσο δυνατή. Διαβάζεις ξεκούραστα, υπογραμμίζεις ηλεκτρονικά τα σημεία που θες πιο εύκολα από ποτέ, τα αποθηκεύεις για να τα βρεις όλα μαζί αργότερα σε ένα αρχείο και το κυριότερο: κουβαλάς στην τσέπη σου μια ολόκληρη βιβλιοθήκη χωρίς βάρος!

Όλες αυτές οι συζητήσεις για τη μαγεία του χαρτιού, τη μυρωδιά του έντυπου βιβλίου, την αφή που ...διαμαρτύρεται όταν πιάνει το μέταλλο κτλ μοιάζουν εντελώς θεωρητικές όταν διαβάσεις το δεύτερο βιβλίο σου ηλεκτρονικά. Όχι γιατί είναι πιο απολαυστικό και εύκολο το ηλεκτρονικό διάβασμα, αλλά γιατί το να έχεις έναν eReader δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να αγοράζεις και να διαβάζεις έντυπα βιβλία. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Υ.Γ. Από αυτήν την Κυριακή (3 Μαρτίου) έως το επόμενο Σάββατο (9 Μαρτίου) είναι για φέτος η εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο blog του Ηλεκτρονικού Αναγνώστη.